Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2008

Adam

Ni antara gamba-gamba yg sempat aku snap...Adam mlm 2 mmg xdek mood kot..sbb dia smpai jek dah tayang muke 10sen dia jek..seb baek dah mase kecemasan b4 pulang dia wat muke comei + aksi comei..hehehe layannnnn~~~~














Nota Kaki: Mase Ni Umo Adam...7 Bulan yaaaaa~~~~

Tetibe terjumpe

Aku tengah susun atur balik external h/disk aku ni kan..terjumpe lak gamba dah ade 2 ketui jek...yg laen2 tah mane tah..ke aku dah delete..ni gamba xsilap aku si wanie yg scan mase degree dulu..hahaha tym 2 ade ape hal tah geng2 aku bawak gamba zaman kanak2 ribena tah..lupe lak citer pasal 2... gamba ni mase aku setaun lebey kot..ke-2 taun..aku xhengat ok!


gamba ni kat umah aku [tapak umah skrg tp umah lame] umah ni mmg klasik ok! sbb aku kate klasik, sbb tym ujan kene tadah air ngan besen bagai dlm umah..sbb atap bocor...hehehe tp lagi suka umah ni dr umah skrg sbb umah 2 senang nk kemas aku rase...sbb ruang dia kecik jek...& rumah 2 jugak lah yg aku penah tido kat luar gare2 kene kunci sbb balik umah dah maghrib..SERAMM ooo tym tuu...ni sume pasal kejor layang2 yg putus talinye smpai ke kampung sebelah [bukit lintang]



but for this one, aku ingat.,.ni tym aku 4taun...ni muke lepas menangis sbb bergaduh ngan adik aku yg 2nd 2...sbb berebut beskal kot...baser lah..mase2 kecik2 aku mm…

Penah Dengar x?

Lagu ni, aku dengar since sekolah rendah..alah time hingus pon meleleh lagi..dizaman xreti lagi nk pakai bedak sbb muke aku itam berkilat ok![pakai ape pon xkn mengcun kan muke aku 2] adelah mase aku darjah 2 [tahun 1990] kumpulan ni "Nada Murni" wat konsert [mcm xsesuwai lak] ermm wat persembahan kat kampung aku..tym 2 kat jln sentosa [alah belakang sekolah alai tu jek] dulu situ glemmer ngan perkampungan al-arqam...so selalu lah ade persembahan nasyid kn..so lagi ni di nyanyikan oleh Nada Murni..dulu aku adelah kaset [zaman kaset kan] skrg download aja mp3..hehehe

tetibe mood melayan lagu ni..sedihhh oooo~~~~~so, sesape teringin...layannnn lah sesame kat youtube ni! TATA

1st Anniversary

Bace N3 si budak kecik yg dah tukor wajah blog dia..N3 dia pasai ulangtahun ke-1 [ade ke?] blogs dia..menseh guwe pon lupe bangat yg besdae blog guwe ni jugak bulan november..so, bertepatan ari ni dia dah pon berusia setaun 10hari...semoga blogs aku ni makin membesar bagai "JOHAN" hendaknye...actually blogs ni dah wujud since 2006 but dia ala-ala dah terbiar bile aku dah mule memBZ kan diri ngan MyPartners dulu..so, dia akan terbela bile aku pulang ke kampung halaman..tetapi makin lame aku makin lalai dlm menjaga kebajikan dia lalu dia hidup tanpa hala tuju..& last year tergerak ati nak kemas balik kn..kire nk jadik tpt penempatan lah..asal nyer nk wat konsep "Jalan-jalan carik penat punye story" tetapi kesudahannya..carca marba..ape-ape ajelah ek...layannnnn~~~

Al-Kisahnya Malam Semalam

25 November 2008 bertepat jam 8.50pm di bawah pintu gerbang Selangor..alah yg depan umah aku 2..bontot laling ku selamat dicium oleh seekor WAJA yg mana pemiliknya seorang India yg bernama Mr.kathi..ni sume gara-gara kancil depan aku yg tetibe jek break emergency..aku xtau sbb ape..nk kate depan dia ade kate..aku tgk jln clear jek...tetapi dia telah membuat break emergency yg aku pon terkejut lalu menekan break..aku berjaya utk tidak mencium bontot dia..sbb aku tau bontot dia kompem kureng enak baunyer..tetapi bontot laling ku yg dicium dek kerna bebau harum lah kot!



perasaan aku ketika itew? entah..xrase pape..cume agak cuak mendengar bunyi "gedebum" yg kuat...terus ke tepi jln..seb baek india 2 xlari mcm kes yg dulu 2 kan..so, bile aku tgk bontot laling aku..fouuuhhh selamat calar sikit jek..xde lah kemik bagai...seb baek dia nk bertanggungjawab..so, dia kate setel luar jek..hehehe :P so, aku kene hantar kat PJ jln222, tp aku xtau jln 2 di mana....wawawa kene servey lah sa…

Tag Lagi! = Bencik ok!

TAK Suke..TAK Suke..TAK suke nyer kene TAG ni,..sbb poning nk jawab..ngalahkan nk jawab soalan exam tym study dulu kala..tp xpe lah..layan kan..time boring ok jek kn..



kui 12pm td aku ngan beberapa org ISD yg laen g melawat en.husin kat hulu langat [umah dia]..en.husin ok jek..makin sihat..tp dia mmg gamble + selambe buat2 org mmg xsakit...sgt merbahaya ok! xpelah... balik dr umah en.husin..smpai opis kui 3.10pm..hehehe..heaven kn..masuk opis smyg zohor pehtu dah kui 4pm...tgu sat dah masuk asar..smyg asar..yeaaaa dah kui 5.30pm..jom balik [kalo boss aku bace ni] mampuih kene banned sume org yg berpikiran cam aku jugak..next year..no increament + no bonus..ha sape nk tolong??? hehehe



ni dia ape yg aku setelkan tok TAG dari sazz ni..dari jijon nyer 7things ko 2..aku xnk jawab ok! nak kate aku xsporting ka ape ka.Tag ko 2 mmg luar jangkauan pikiran aku ok!



1. If your lover betrayed you, what will your reaction be?

Eleh angkat kaki..blah je lah! Kuasek lah nak setia kat org mcm tu..dasar pen…

Aku terlupe

hehehe aku sempat snap gamba ila..even agak blur sbb xsempat nk set focus area kn..huhuhu yang pasti aku selamat snap gamba ila tapau air oren..hehehe seb baek ko 2 bawak perut..kalo x kompem kene kutuk ngan kitaorg..hehehe


Note: cerita xberkenaan dengan n3...aku dah reti nk wat gune "built in>commander mode" use sb600 & nikon d80...success ok...selame ni aku ingat kan hny sb800 jek bley gune tok commander mode 2..huhuhu..semalam aku berjaya [sbb smlm aku baru tergerak nk bace manual sb600] ok! 2la len kali khatamkan manual itew..huhuhu before this mmg aku tau gune tok sb800 jek..budget sb600 mmg basic flash jek kn..so, kalo lmbt lg aku mampoo memiliki sb800..pong xpess....leh aimed lens laen dulu ek..hehehe :) sb900 2 tak terjangkau dek akal aku lg lah kn..bapak mahal..rm19++ ok!

House Warming

Citer Sabtu lepas [22 Nov 2008]... Ida & zul wat house warming..actually dia nk buat kenduri doa selamat..tp memandang kan kawan2 si zul ramai yg xde di KL time 2..so, dia jemputlah tok makan2..plan dr raya kunun nk wat open house tp..keadaan ida maybe xmengizinkan time 2..heheh skrg ida dah makin membesar kan perutnye..hehehe kerana mengandung junior 10L...so, aku ngan askar-askar 10L yg single mingle pd hari itu cargas ke rumah ida seawal 11am..kitaorg dah smpai ok! dengan makan buah langsat kat depan umah dia..blok umah dia dah nmpk..tp xtau camne nk masuk..boleh?? heheheh so, utk sabtu nyer makan tgh tlh di sponsor oleh tuan umah

Inilah rupernyer Tuan Rumah Kedaung [tukor sikit ek]..tym ni hubby nyer si zul xmuncul2 dr menjemput adik beradik dia..mak aii mcm jauh jek..hehehe

Ok kami semua pon sempat lah pose sebelom balik..nk wat family potrait..xcukup ahli ok..sbb jue, zam, marini & zehan xsmpai lg time ni....



Ok ni lak pasangan bakal menamatkan zaman bujang end of this year…

Kek Cokelat Celop

Mase cuti deepavali..aku blk kg xtau nk wtpe..carik lah idea nk membuli adik aku kn..hehehe aku teringat kat resepi "kek cokelat lembap malaysia" from Rinnchan FP or nak senang meh aku paste kan resepi kat sini

KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA
Sumber : Indon2.com

Bahan-bahan :
250gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
1 camca teh esen vanilla
3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak.

Topping:

2…

Gamba [Makan malam BERNAS]

Cukup lah..malas nk upload lh kan..heheheee







Jamuan Makan Malam Kelab BERNAS

Tarikh :15 November 2008
Hari:Sabtu
Waktu :8.00pm - 11pm
Lokasi Kejadian:Restoran Nelayan, Tasik titiwangsa
Tema :Lantak Pi korang lah nk berfesyen lagu mana
Konsep :datang-makan-blah lah
Objektif :Dah Kenyang sila lah balik...xkenyang lagi tolong org restoran 2 kemas dulu, baru leh tapau!

Majlis yang jarang sekali terjadi dekat Bernas kan, hehehe adalah seperti ini. Jamuan makan malam ni adalah sama seperti "Hari Keluarga BERNAS"sebab xkan ade nyer majlis berupa hari keluarga yg sebenar sbb bukan mudah nk memahami kehendek semua staff kan..dpt ala-ala mcm ni..pon dah kire orait bagi kami...alhamdulillah..dr xdek langsung kan......yg best nyer xyah bayor [ni of course lah kn..mau kene kutuk kalo kne bayor] tp yg bestnyer... sape ahli Kelab leh bawak kaum keluarga or rakan-rakan ka..sape2 jek lah... dah alang2 makan free utk kaum keluarga tp bkn kaum keluarga bayor rm5...pejam mate jek lah bayor rm5 2 kn..makan pon yg aku sukak adelah steamboat..huahuahua... kompem korang tny apsal …

Perkara ajaib tersembunyi di dalam minda

Dpt lah emeail forward lagi ha...so, mo share lah sikit-sikit ngan kengkawan...jgn lupe bace yek!

Oleh: Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj

Apakah anda bersetuju jika saya katakan terdapat banyak perkara ajaib tersembunyi di dalam minda?

1) Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari, tetapi anda tetap mampu melakukan aktiviti-aktiviti kehidupan sebagaimana biasa. Padahal pada hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Demikianlah apabila anda tidak lansung memikirkan tentang penat, anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Sebaliknya apabila anda mula berkata ”Aku malaslah hari ini”, “Aku boringla hari ni”, anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan berjaya, bijak-bijaklah berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini ki…

Masih Sayang

Sekarang ni 3310 aku berkhidmat tok pakcik Celcom aku lah kan sbb ari2 ade prob nk type sms..lmbt bebenor gune encik moto 2..so, aku tukor lah simcard...ko tau x.. mr 3310 aku ni [giller xuptodate nyer org kn aku ni] sbb bapak zaman tok kadok dulu kala nyer phone masih digunakan...gile old fashion aku ni kan???? ntah le aku pon xtau apsal aku masih setia..hehehee

aku rase dah nk smpai mase nyer kot tok tukar BF lagi..wawawa 3310 2 cam nk tamat rewayat dah..ade ke ptt dengan suke suki nyer smlm dia dok call org sendirik..amik ko..kan dah nyusahkan org pehtu nyusahkan aku nk bayor bill lebey lak [tp xdelah byk pon.setakat seminit 2 jek..heheh] tp dah smpai thp leh tercall sendirik ni..ni dah masuk hukum wajib balun ke selat melaka 2..

3310 aku 2 actually present ayah aku bg..aku ingat lagi..disebabkan dok hostel baru & xdek public phone & aku wat perangai xcall umah kan..ha cuak lah makayah aku 2 kan..erm memule aku mo beli HP..beria xmo bg..aku kn anak yg mengikut perintah..so, d…

Kene TAG

Ape menatang "Tag" ni pon aku xtau..jijon ni mmg lah.. if Tag menjwb soalan xpelah jugak kn ni..ni siap ade law & order...law & order nyer mcm kat bwh

1) Take a recent picture of you or take a picture of yourself right now.
2) Don't change your clothes, don't fix your hair...just take a picture.
3) Post that picture with NO editing.
4) Post these instructions with your picture.
5) Tag 10 people to do this

mane aku nk cekau camera kn kat opis ni..erm pehtu suh pjm hak minah sek 7, shah alam..wat malu den jek..xpe sat lg aku buat lah ek...dah suh tag 10 org lg...dlm list aku mane cukup kn...dah 2 sume 2lak mmg dalam list dia jugak..xptt betul.. I marah ni ok!

xpelah anggap jek ni games kn..hehehehe suke suki nk ilang boring dok bertapa kat opis ni...

dah petang ni..tunggu mase balik..tp ade sejam 15min lagi ok! aku pon berjaya meminjam camera phone kak sharna sek 7, shah alam itew..ha amik ko...sape nk amik gamba sendirik beria kn..kan dah menyusahkan aku nk transf…

Menara Taming Sari

Ha dah janji kenelah citer ek..erm lepas kenduri umah uda..aku ngan lyza kan wat keje giller serang menara taming sari ni..hehehe dengan cuaca yg panas terik + org yg ramai giller [bdk sekolah lah plg ramai..sbb upacara rombongan sekolah kemabli lagi]..hehehe dan aku & lyza ayu berbaju kurung ok! aku lagi lah ngan mengangkut beg laptop + beg camera..hahaha dah mcm mrs.porter lak...seyes cam minah kelam kabut lak..2la sape suh xbalik umah dulu anto sume barang 2 kn...sendirik carik penyakit..sendirik lah ngangkut kn...

sesampai jek beli tiket rm10 sorang sbb kami ade MYKad..hehehe kalo xde MYkad kenelah bayo rm20..mak aii mahei nk mampuih..dah naek 2 juz utk 7minutes jek! tp worth it lah sbb leh tgk pemandangan melaka [even xkeseluruhannya] .. tgk dr atas..wahh cantek rupenyer melaka ni! i'm praud to be malaccan..hehehe tetibe dulu cam nak xnak jek mengaku org melaka kn..hehehee

ni kire bukti kehadiran lyza kat tempat kejadian...lepas membazir kat sini kami plan nk membazir kat G…

Kenduri kawen Uda & Azan

Ha kembali ke segmen.."Kenduri kawen yang ku Redah" this tym..turn Uda&Azan kat Peringgit, Melaka jek..ala depan Hospital Besar 2 jek..tapi dia ni bkn penunggu tetap Hospital..cume kalo mai umah dia 2..korang leh bau aura ubat 2..hehehehe oh lupe lak nk introduce sapekah uda&azan ni ek...Uda 2 exclassmate aku mase Form4&5 lah kn..kelas glem tym batch aku 2...hehehe kelas 5Zainab2 [dah kelas ke-2 2..kire kelas sedang2 jek lah otak kami ni ek] kekekeke ohh lupe..of course lah aku kenal si uda ni jek..si azan 2 aku kenal lah name & rupe sbb penah jumpe lah kn..tp bkn satu sekolah aku [nk mampos...ade ke org kawen ngan gurl jugak kn] huhuhu :P

Uda&Azan

dengar cerita bebudak yg dah selamat jadik husband & wife ni berchenta since sekolah..not so sure sekolah menengah ka rendah ka..sbb depa sesekolah tym sekolah rendah [giller lame kan kawan..] xboring ke mereka ni? giller setia..aku rase mmg si suami uda ni boypren dia lah kot...dr dulu..huhuhu sbb aku dah i…

[Cuti]

Semalam kan aku cuti..so, aktiviti gossip aku pon cuti lah semalam..so, xdek cerita..tapi semalam ade kes laen di mana aku mmg naik hantu lah kn..mane x nyer opppsss silap intro lah...

al-kisah nye aku jadik naik hantu..pdhal mende ni small matter jek..huhuhu dah lame xnaik antu kan...erm ok..citer nyer bermula begini..aku g klinik teman mak aku wat check up lah..dah cuti dok kat kg kan..so, ape salahnyer merajinkan diri meneman ibunda ke klinik [teman g klinik xpe...kalo bab kene thn wad..aku kene tunggu ni...aku masuk mood tobat lah kn....] tunggu punye lah tunggu..mak aii lame ok! dah name pon klinik kerajaan [bkn xmo g klinik laen tp dah mmg mak aku kene check up kat klinik ni] semalam 2 dah mmg masuk agenda mak aku nyer appointment list kan..sbb doc mo check dia punyer tekanan darah....pehtu nk amik keputusan kandungan kolestrol + gule + ape2 tah pape tah yg dah di cek last week...ok aku naik anti disebabkan result tekanan darah 2 makin naik..ha amik ko mule lah start aku naik ant…

Program "Lu Terharu Babe!"

Tanggal 5 November 2008 bersamaan Rabu or lebih senang...kisah ni berlaku semalam lah kan..bertepatan jam 1.00pm [kami baikkan..kuar lunch on time..tp lagi baek sbb xkuar lunch..hny lepak dlm meeting room jek] hehehee bertempat di Meeting Room Level 5 [alah depan meja Maria jek..meeting room ni...Ahli-ahli Exco yg terlibat dlm program "Lu Terharu Babe!"seperti di bawah:

Event Manager - Cik Kiyah the Bossy [ooppp..berangan nk arahkan mak munah wat kopi O]
Ajk Makanan - Marvik the interprem women [ooohhhh i hope i can make her invisible ok!]
Ajk Kebersihan a.k.a sampah - Shima the very lah suci bersih...
Ajk Pengambaran di Lokasi - Sharna the very lip lap women.. [hehehe...very da true...but baju dia not see the thru ok!]
Ajk Pengiring - Leena the Balun kasik licin nyer lady..hehehe [maap ya buk..jgn salahkan amba]
Ajk Ahli sufi - aku the pengawal keamanan [hehehe sbb depa ni over ok..ssh nak kawal!]
Ajk xterlibat - Wan the besdae gurl..hahahahaa

Program ni dpt berjalan ngan lancar di…

Vacation..Oh Vacation

Tensi..tension..Serabut...sebobot...kusut..masai...headache..problem...pressure...letih..lesu...lemau..lemas...lemah...xdekmood...MALAS...[come in COMBO set..dah mcm streamyx combo lak..heheee]

I'm need a vacation desperately ok!.....now ok! stresss bangat ni! jgn smpai kene makan ubat stress udahle... apsal aku stress? i've no idea bout dat! seriously, i want Vacation[pdhal xdelah bz sgt pon keje..but..really need it = REST] tok lari sekejap dr keserabutan di KOTA KL ni....wawawa ni dah mcm level patut CUTI ok! padahal KL pon xsuh pon aku berpijak di tanah nyer kn..,hehehe :P
Nota kaki: Ape yg aku maukan..ketenangan maybe......vacation is juz a method tok dptkan ketenangan lah aku rase...seyes..aku xpenah rase seterok ni ok!maybe luaran nmpk ok..but dlman..dah mcm carca marba..huahuahua [adekah aku dah masuk fasa KRONIK?] - ohhh TIDAK, kemungkinan kene byk zikir & istighfar & byk kan bace quran + smyg sunat...aku rase aku ni makin lalai lah..kot..2 yg xtentu hala jek pe…

Kalo Takmo Sakit..Janganlah Tinggalkan Solat

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Solat sebagai “Perawat” penyakit kritikal


HASIL kajian Jabatan Kejuruteraan Biomedikal Universiti Malaya mendapati setiap gerakan solat mempunyai manfaat tersendiri yang mampu meningkatkan tahap kesihatan secara menyeluruh.

Berikut adalah pandangan setiap pengkaji mengenai hasil kajian masing-masing.

Profesor Dr Wan Abu Bakar Wan Abas - Aktiviti Otot

Beliau yang mengkaji aktiviti otot memberitahu manusia perlu sentiasa melakukan regangan dan senaman kerana otot menjadi lebih kuat apabila selalu digunakan.

Katanya, hasil kajian mendapati solat yang membabitkan gerakan tubuh seperti berdiri, tunduk dan bongkok menyamai senaman ringan.

"Kebanyakan otot serta sendi bergerak ketika solat. Umat Islam beruntung kerana solat yang wajib dilakukan setiap hari menyamai aktiviti senaman dan regangan yang memperkuatkan sistem otot dan fizikal tubuh," katanya.

Malah, katanya solat sama seperti terapi fizikal yang jika dilakukan secara be…

Sharodz Tetap Dlm Ingatan

Hari sabtu [1 nov 2008], aku yg mmg sedia dah teruja kan nk ke sekolah..so, lepas subuh mmg xleh nk lolap kn mate dah..aku siap-siap ape yg ptt..pehtu aku gamble jek sarung jeans ngan blous [hehehe pdn muke malu sendirik bile dah smpai sekolah sume org pakai baju kurung ok!] hahaha xpe bkn nyer aku pakai bikini pon kan..erm janji ngan Yam kui 10am amik dia kat shah alam..but mase aku call around 9.10am...aku baru panaskan enjin kete tym 2..sekali yam masih kat gombak..baru nk siapkan anak dara dia..so, makan mase lah kn dia nk smpai shah alam 2..erm aku pon..xpelah..aku g isi minyak + basuh kete + brekpes dulu..huhuhuhu bile dah setel..aku cargas ke shah alam..tp aku smpai around 11am jugak lah..tp depa lom smpai lg..aku lepak kat parking lot smbil layan carta fullamak kat sinar.fm [jarang sekali berkesempatan ni..so, ape lagi..masuk mood rock kapak lah pg 2 kan] 11lebey jugak lah depa smpai..pehtu bersiap2 ala kadar..& terus cargas gerak ke melaka..aku drive sorang jek..sbb yam k…