Tuesday, August 31, 2010

Kuih Raya

Raya makin hampir...maka sana sini semua orang bercerita pasal kuih raya..so, aku xdeklah ketinggallan kan...sebab aku jengah umah mak ngah aku kat sebelah..amboi sakan dia membuat kuih ngalah kan orang nak menjual jek rupenyer...huhuhu..almaklomlah..memperagakan oven baru yang malatop tu..huhuhu bersungguh betul my mak ngah...lebih2 lagi semangat dia..cucu dok keliling tym buat kuih tu...ngeh33..aku tukang sibok jek...

ok..sebab rase tercabar..mak aku pon buat jugak..kui kui...owh ni siapkan tempahan orang yg xseberapa..tahun ni dah malas dah aku nk amik tempahan...jenuh plak nk mengagihkan nanti kan...makanya..ade lah 7-8 telap jek kot utk tempahan org..hehehe

ok lah harini pulun buat kuih sebab esok pagi aku dah nak balik KL kan...serius xpuas cuti berpuasa kat kampung kan

kuih pertama adalah kuih...sekut kelapa ok...nama sebenar serius tah tahu..tp dia gunakan kelapa...senang panggil lah sekut kelapa ek...tahun lepas kan buat jualan kuih ni..tp tahun ni...dealer nye yang malas..huahuahua
owh sekut ni aku xbuat .. mak aku uli..aku cuma terap & bakar jek...keje senang jek kan..tapi paling lame..baik lah dok uli..kejap jek..kekekeke
owh ni almond london...baru jek tadi aku celop cekelatnya...naik kebas lah kaki aku jugak kan...tapi dpt 350 bijik jek..tu pon utk org bukan utk aku..aku xpaham apsal name dia ade london padahal buat kat alai jek..kekekeke


dah tutup mulut..kang air liu meleleh kantoi plak....

yang bawah ni plak kuih tart...biasa lah kuih wajib kan...erm tu ade dlm oven lg tengah bakar..tp aku mcm dah kuyu jek ni..subuh esok nak gerak balik kan..owh kuih tart ni bukan utk raya tp utk adik aku yang nk mencekik lepas berbuka...demand tu xmo makan sekut beli kat kedai...
ok lah tu jek kot...lain2 tu mak aku lah yg kene buat kan...baserlah orfg ngelat cam aku byk alasan...skrg dah malas kot nk buat kuih..nak tolong pon malas dah...semenjak dua menjak ade orang lain yang boleh di buli kat umah ni..kekekekekee

Nota kaki: ok didi, sebahagian tu milik ko..huhuhu jumaat nnt aku bawak tym berbuka atat ye

53

Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke-53. semoga negara kita akan terus kekal aman & damai.

terdengar bunyik bunga api td..tu yang terus teringat...dan terpakse teringat sebab esok last cuti2..hhehhehee

puasa pon dah selesai 20hari...alhamdulillah masih penuh...kejap jek kan dah masuk fasa 10 malam terakhir...malam yang yang ditunggu2 oleh semua umat islam setiap tahun...

Nota kaki: Gambar tu aku copy & paste dari google..dah lupe link dia plak.Rase nye tuan belog tu guna utk kemerdekaan ke-52...dah ngantok ni....

Start all over again

Bukan kerja baru ya.. Aku rasa aku masih SETIA... " aku masih setia,  Di sudut hatiku masih percaya....bla bla..aku masih setia..&q...